top of page

Rady z praxe, tipy & triky

Ako zistiť, že je avokádo zrelé?

Chyťte ho do ruky: zrelé avokádo sa poddáva jemnému tlaku, Nesmie byť však priveľmi mäkké, pretože jeho dužina je vtedy mazľavá, nepekne hnedá a má stuchnutú pachuť. Tvrdé avokádo dozreje v priebehu 2-3 dní, ak ho uložíte medzi jablká.

Ako stiahnuť šupu z mandlí?

Sparené mandle nechajte trošku vychladnúť, aby sa dali dobre chytiť. Mandľu po jednej uchopte medzi dva prsty a jadro vytlačte zo šupy, ktorá v horúcej vode zmäkla.

Kde dostať krithariki?

Tieto cestoviny z múky, vody a soli, ktoré majú tvar ryžových zrniek, dostať v gréckych a tureckých predajniach potravín.

Čo je to muškátový kvet?

Muškátovým kvetom sa rozumie sieťovitá šupka, ktorá pokrýva semená muškátového orecha. Melie sa na jemný prášok. jeho výrazná aróma zlepšuje chuť sladkých aj pikantných jedál.

Rady z praxe

Keď drevené špajle pred napichovaním špízu potriete olejom, prísady sa na ne pri opekaní pevne neprilepia a na tanieri ich možno ľahko zo špajdle stiahnuť.

• Oranžovo sfarbené sladké zemiaky (batáty) majú orechovú arómu a nižší obsah škrobu než normálne zemiaky. Preto ich pri pyré zo sladkých zemiakov na rozdiel od zemiakového pyré možno mixovať tyčovým mixérom.

• Nové zemiaky netreba šúpať, stačí ich pod tečúcou vodou očistiť kefkou. Šupka je chutná s obsahuje aj zdravé látky.

• Pre tých, ktorí často varia jedlá ázijskej kuchyne, odporúčame zaobstarať si krájač julienne, ktorým sa dajú nakrájať hranolčeky zeleniny tenké ako zápalky, Ak ho nemáte, nakrájajte mrkvu najprv po dĺžke na plátky hrubé 2 mm a tie potom priečne na hranolčeky hrubé 2 mm.

• Mleté mäso sa rýchlo kazí, preto ho treba kupovať čerstvé a v ten istý deň spracovať. Alebo ihneď po kúpení dať zmraziť: najprv mäso rozdeľte na 200-gramové porcie a dajte do mrazničkového vrecúška. Vrecúško s mäsom stlačte čo najviac naplocho. Takýto balíček potom veľmi rýchlo rozmrazíte.

 

©

Vydalo vydavateľstvo Ikar, a.s., Bratislava roku 2008 - Malá Veľká Kuchárka


bottom of page